<body><script type="text/javascript"> function setAttributeOnload(object, attribute, val) { if(window.addEventListener) { window.addEventListener('load', function(){ object[attribute] = val; }, false); } else { window.attachEvent('onload', function(){ object[attribute] = val; }); } } </script> <div id="navbar-iframe-container"></div> <script type="text/javascript" src="https://apis.google.com/js/plusone.js"></script> <script type="text/javascript"> gapi.load("gapi.iframes:gapi.iframes.style.bubble", function() { if (gapi.iframes && gapi.iframes.getContext) { gapi.iframes.getContext().openChild({ url: 'https://www.blogger.com/navbar.g?targetBlogID\x3d9184967411170522794\x26blogName\x3dSwimmer....\x26publishMode\x3dPUBLISH_MODE_BLOGSPOT\x26navbarType\x3dBLUE\x26layoutType\x3dCLASSIC\x26searchRoot\x3dhttp://tamaiie.blogspot.com/search\x26blogLocale\x3den\x26v\x3d2\x26homepageUrl\x3dhttp://tamaiie.blogspot.com/\x26vt\x3d-4176231536827382868', where: document.getElementById("navbar-iframe-container"), id: "navbar-iframe" }); } }); </script>

Monday, October 17, 2011

♥ Kak Huda kata....

Kak Huda kata.

Ujian kau kecil sangat kalau dibandingkan dengan apa yang diterima oleh Baginda, 13 tahun tau.
Kau perlu terangkanlah yang kau sebenarnya sedih dengan pandangan orang lain terhadap diri kau.
Allah selalu berikan kita nikmah, kali ini Allah berikan sedikit ujian.
Ujian dan musibah adalah sebagai penebus dosa tau, bersabarlah.
Allah selalu bersama-sama orang yang bersabar.
Yang penting sekali, kita ada Allah.
Kehidupan macam ni lah.
Bersihkan hati kita.
Forgive & Forget ini Baginda buat tau.
Memanglah bukan mudah untuk mempraktikan sunnah Baginda.
Tapi kenalah ingat, ganjarannya besar tau.
Kau mampu.
Cuma perlukan lebih banyak masa.
Falyakul khairan aw liyasmut.
Kau diam dahulu untuk menenangkan marah tuh.
Banyak istighfar.
Kalau Allah tak uji kau macam nieh.
Mungkin kau akan leka dengan nikmat persahabatan.



Tam kata.

Alhamdulillah, kakak tam yg seorang nieh matang sangat.
Bila berbual tuh, penuh dengan hikmah.
Tak pernah memihak secara buta.
Adil.
Memahami jiwa wanita.
Sekarang ini, perlu terangkan sahaja.
Sunnah Baginda, harus diikuti.
Terpulanglah orang hendak kata apa.
Forgive and forget, urgh I hate this....
Tapi semuanya untuk yang terbaik.
Syaitan ini memang bijak.
Biar orang benci atau tidak percayakan tam.
Tapi yang penting sekali Baginda masih percayakan Tam sebagai ummatnya.
I wont fail my beloved Prophet, Insya-Allah.
I will start talking.
Kak Huda dan kak 'Izzah terima kasih.
Kak Murni, Rahmatullah, Ain, Amaliah dan Sabrina jugak c:

I AM GRUMPY.
4:54 AM

Saturday, October 15, 2011

♥ Beringat

Biar orang berkata tentang kita.
Tidak perlu kita mencebak fitnah tersebut dan membuat serangan balas.
Kalau tidak, apa bezanya kita dengan mereka?
Jangan pula kita yang menilai, kerana penilai yang sebenar adalah Allah s.w.t.
Kalau betul kita tidak bersalah, janga khuatir.
Allah kan ada.
Kita tidak perlu membuktikan apa-apa.
Tidak perlu juga untuk memberitahu sesiapa.

Memaafkan seseorang itu perlu, kerana itu tuntutan syarak.
Tetapi jangan pernah sesekali kita lupa.
Memang benar luka itu akan beransur pulih.
Namun, parutnya akan kekal buat selama-lamanya.

Setiap sesuatu yang terjadi itu haruslah dianggap sebagai iktibar.
Bukan mudah untuk mencari sahabat yang andal.
Tetapi tidak bererti kita perlu berhenti mencarinya.

I AM GRUMPY.
6:28 PM

Tuesday, August 23, 2011

♥ Sudah tam-at?





Salamun minni lakum. Post pada hari ini, tam nk luahkan perasaan yang tersemat. Alhamdulillah, Allah hendak uji tam. Memang susah nk hadapi ujian, tapi kena kuat. Masa mengubati... Sedih sangat. Btw, it will be a boring post sorry.







Kendala.

Lemah Gemalai.

Sebak.

Nestapa, campur gembira.

Penyesalan.

Mengharap.

Persoalan demi persoalan.

Bersangka baik.

Kenyataan.

Ujian.

Terlewat.

Bercita-cita tinggi.

Kurang kesedaran diri.

Perihal hati.

Ummi tanya.

Kakak tanya.

Kawan-kawan tanya.

Jawapannya tiada.

Hormat.

Sangsi.

Punah segala impian.

Tersemat di jiwa.

Istikharah.

Doa dan terus berdoa.

Doa yang terbaik.

Tinta tidak mampu berbakti pada diri ini.



Kian pulih.

Berterima Kasih.

Sunyi.



Kenangan.

Tawakkal.

Tidak memugar.

Berhenti mencari.

Hidup yang baru.

Selirik.

Tersedan-sedan.

Sayu.

Lahip.

Pengunduran.

Menanti.

Sebal hati.

Marah, tidak pernah.



Alon-alon.

Bersigai di bumi yang nyata.

Lemas fikiran.


Rambut tidak putus, tepung tidak selerak.



Hauri.

















































































I AM GRUMPY.
4:09 PM

Monday, June 27, 2011

♥ Brunei

Salamun minni lakum, alhamdulillah tam baru sahaja balik dari Negara Brunei Darussalam.

Soalan:
1) Buat apa di sana?

Berbahas dan berlakon - Titian Minda 2011.




2) Makanan di sana murah?

Alhamdulillah mmg murah sngt, jauh lebih murah berbanding dgn Spore nieh. Selain dari itu, banyak makanan yang dijamin halal! Its heaven, Gelato halal! Boleh mkn seberapa bnyk ice cream! Spasm -.-

Tapi biasalah, ada jgklh yg mahal harganya C:



3) Result?

Alhamdulillah, kumpulan tam(penyanggah) disandang sebagai juara.


4) Ada bawa balik Ole2?

Hmmm tkdelah, tam tk bawa bnyk sngt duit. Currency sama je dgn sini, jadi nk jimat2 sikit untuk perbelanjaan di Uni nnti. Sorry 0.0


5) Best tk?

Alhamdulillah mmg best, Masjid lawa-lawa, orang brunei mmg peramah, ada kampung air, makanan sedap-sedap.

Yg tk bestnyer, perlu berlakon.
Bagi pendapat tam, susah untuk para pembahas nk mengadaptasikan diri mereka dalam bidang lakonan. Penjiwaan watak tuh mmg susah sngt, tapi alhamdulillah dgn bantuan guru-guru pembimbing, okeilah natijahnya.

Kalau tk silap 22july nieh akan disiarkn di Suria. But dont watch! haha terpulanglah.




Kalau ada tersilap kata, maafkanlah diri tam yg lemah ini.
Salamun minni lakum.

I AM GRUMPY.
7:51 PM

Wednesday, August 5, 2009

♥ Sajak pertamuku...Alhamdulillah.

Salamun minni lakum
Hari ini merupakan hari yg bersejarah,apa tidaknya tam mengemas kinikan blog tam ini dalam minggu yang sama ;p haha..

Alhamdulillah, kegembiraan tidak patut mengaburi nikamat yang telah Allah berikan. Jadi tam pun mula dengan alhamdulillah.
Sajak tam yang pertama di Berita Harian yay!
BH 5 Ogos 2009, muka surat 10.


Soalan yang sering ditrujahkn.
Tam ade buah hati?Bf?Matair?

Jawapan tam: Wallahi tam tkde...terpulang kepada individu² yang tertentu untuk mempercayainya ataupn tidak....tam tak pakse C;
Kalau setakat kawan adelah, siape yg tkde kawan? Haiwan pun ade kawan, takkan tam tak bolehkn? *wink2*
Haha bukan apalah...cume tam pelik, bende sekecil tuh pun jadi isu.....pergilah baca buku ke,baca quran ke jgn asyik sibuk dgn hal org lain boleh? haha.



Sajak:
Bahasa terindah adalah bahasa Melayu
Bahasaku dan bahasamu jua bukan?
kita dilahirkan sebagai orang Melayu
tapi mengapa kita masih dibaratkan?
fikirkanlah wahai orang-orang Melayu
kita sudah hidup berzaman!

Ya,tidak kunafikan akan kecemerlangan itu
telah kulihat akan kemampuan mereka!
aku bangga menjadi orang Melayu
kita berjaya dalam kolam renang
kita berjaya dalam acara larian
kita berjaya dalam gelanggang persilatan
Kita juga berjaya dalam arena perniagaan

Tetapi,
aku selalu dinodai dengan soalan-soalan
yang merisaukan fikiranku
sekarang aku mula meragui
berapa banyak yang berjaya?
hanya bilangan jari sahaja
yang kecundang tidak terhingga bilangnnya!

Tetapi,
yang mneyuarakan kata-kata ini
orang kita juga
aku marah,
katanya lebih dari berbuat
siapakah yang akan merubah kalau bukan kita
sendiri?!
jangan suka sangat mengecam
lebih elok kalau kau berbakti dan membantu mereka

Melayu...Melayu,
bila lagi kau mahu berubah?




Sampai disini sahaja lah k C;
salamun minni lakum

I AM GRUMPY.
5:59 AM

Monday, June 1, 2009

♥ Gambar perkampungan bahas.

Salamun minni lakum

Tam cuma amik petikan dari blog seorang pembahas dari innova Jc(Nabilah).

SI COMEL!


Baju spade(Azfar, Juneid) Tudung maroon(Syahidah, Maarif) Dry-fit biru(Dalilah, Mjc) Tudung biru(kak syakirah, Brunei) Baju kuning(Abg sabree, Malaysia) Baju hitam(Pan Nop, Acjc) Baju kelabu(Dinnie, Tjc) Baju putih(Syafiqah, Vjc) Baju hitam(Nabilah, ijc) Baju merah(Farid, srjc) Baju hijau(Fatemah, tpjc) Baju hitam levis(Tam comel haha, Mwti)



Gambar lepas amazing race....si comel! yay


Pengalaman yang membuka minda, rindu juga dekat dorg nieh…tam RESPECT dorg psl dorg ajak ktrg solat..kalau madrasah mcm mane eh ade yg nk ESCAPE solat….UMUM eh nieh tak menunding jari terhadap mana-mana pihak….

kk Salamun minni lakum C;

I AM GRUMPY.
6:42 AM

Sunday, May 31, 2009

♥ Minggu bahas!

Ye salamun minni lakum semua, baiklah tam tau tam saudah tidak mengemas kinikan blog tam ini begitu lama sekali...seantero dunia tau betapa sibuknya tam pada dua minggu yang lepas.Yelah mana nk bahas, nk silat dan jadi imam...tam juga ingin mengucapkan ribuan terima kasi kepada PARA PEMBACA SETIA C;

Baiklah, tam sekarang susah terbiasa menggunakan bahasa melayu baku(tapi kadang2 tk jugk, baku adalah kaku ;p ...kerana setiap pemabahas yang mengikuti perkambungan bahas 4pm 2009 diwajibkn bertutur dalam bahas melayu yang baku.
Sesungguhnya aku digelar orang yang selamba basi! haha...ape tidaknyer tgh bahas pn aku memuji diriku sendiri: "saya pembahas comel" dan "maklumlah kami semua comel2 belaka"...tapi niatku hanya untuk bersenda gurau -.-
'Cute' dalam bahas inggeris bermakna: ugly but adorable -.-" tam tk tahu sejauh mana kebenaran disebalik kata2 itu weee..

Kawan-kawan baru:Dorg semua sama kumpulan ngn tam 'Si Comel'
Acjc = Pan Nop (siamese, Malaysian tpi PR spore...very smart seriously)
Mjc = Dalilah (Dier tk bnyk komen...tapi sharp)
Srjc = Farid (friendly and lembut dong C;)
Ijc = Nabilah (comel...btw dier dgr nasyid lah ;p)
Vjc = Syafiqah (easy to talk with...sopan C;)
Maarif = Syahidah (blur sikti kdg2 ;p , pandai wooit!)
TPjc = Fathemah/Fatemah (mak ai cute haha, seorang yg sopan tapi semput ;p)
Tjc = Dinnie (OMG! haha paling supporting besides azfar haha! gerek n reliable)
Juneid = AZFAR! (omg this guy is the 2ND MR.NAJIB ALI, but he is reliable n klkr)

Cheer: Siape tuh?
Si comel lah! (jari cucuk pipi..u know what i mean -.-" dont you?)
Siape tuh?
Si comel (picit pipi sendiri lols! its my idea! pathetic ya i know haha)
Siape?
Kamilah...tepukan* MEOW! (cekau comel)
haha! ye2 merepek tapi buat masa yang suntuk tuh tam and Nabilah ijc buat cheer nieh...self-motivation.


Pasukan bahas 4PM MWTI 2009:
Murni (ladyboss ahah tapi kene trick ngn tam bnyk kali weee, hi Pan Nop)
Syafiqah (catgirl haha! very fluent n confident...)
Huzaifah (Member cool..org psyco dier pn dier selamba haha! Mempunyai minda yg kritis)
Tam (Comel segak kacak tampan macho manis hahah! gurau2! sabar haha!

Pasukan ktrg ade CHEMISTRY(o-m-g bahasa teruk ;p) ke sinergi ke keserasian? yang penting pasukan ktrg dpt bkerjasama untuk berdiskusi...
Sebelum kita berdebat ada yang kata
1. Eh matikau confirm kalahnyer!
2. SERIOUS? boleh mng ke?
3. Mampus..tapi boleh try uh

-.-" peduli ape ktrg, ktrg comel dorg tk so ape susah haha...yang penting ktrg buat yg terbaik, MAN UNITED pn boleh kalah apatah lagi pihak lawan. Tiada yang mustahil yang penting yakin dgn diri sendiri dan berdoa, insyAllah dikurniakan kejayaan ameen C; dan tam ingin mengucapkan jutaan terima kasih pada CIKGU ZUL yang telah melatih tam dari dulu lagi…dia pantang pelajar bongok yang tak berifikir dan terus cakap…dia sering mengingatkkan suruh fikir luar dari kotak (betul ke istilah nieh ahha!) juga, Cikgu Masnia,Mas Aini,bro ridhwan basor,Ustazah Raihanah dan kawan2……..dan terakhir bapakku yang tua haha ;p







Perlwanan seterusnya: 10 Jun, perlawanan yang pertama pertemuan diantara maktab rendah Nasional dan Madrasah Waktanjong! Yang pelik macam mana ktrg boleh bertemu dgn dorg lagi….im doubting haha! Tapi dorg boleh tahan jugak tau…doakan ktrg semoga berjaya membangkikn nama madrasah yg semakin rapuh.


Berita jam 8 31/5/09: Tam ditemu ramah...o-m-g! ya Allah muke macam orang Idonseia yg comel, suare lain habis mcm bapak orang haha! Rambut mcm cendawan.

Berita sedih:
1. Tam tadi tidak dapat hadirkan farwell party untuk MUHAMMAD FAUZI, member sendiri dari irsyad…sorry bro ade bahas! So aku harap aku dpt hantar kau sebelum kau pergi dgn cikgu semua.

2. Silat. Hmm pertandingan dah nk dekat 20 Jun ini…tam dah seminggu ponteng kerana bahas…pastinya kena marah and seksa( as in kene ulang2 bnyk kali ahha)

3.Irsyadee. Ianya Tidak lama lagi hanya menjadi sebuah memori….sedih giler, tapi ini realiti kehidupan takkan sampai dah datuk nk jadi irsyadee ;p

4.Hukuman rotan dikhalayak ramai...tam dapat berita budak darjah 6 dah berani nk kurang ajar dgn org yg dirotan...dirotan tidak bermaksud salah selama2 nya, manusia buat kesilapan ape..jadi dorg kire berani mengaku. Dan insyAllah kalau dorg taubat dorg boleh jadi lebih baik dari anda...

Sejauh ini itu sahajalah yang mampu tam muatkan dalam blog ini (o-m-g! baku adalah kaku ahhas)...tam miss Sec508,Beruang,Irsyad tchrs eg.ckgu zul haha tag me k...
Salamun minni lakum *peace*

I AM GRUMPY.
6:53 AM


♥ theGrumpyToast ;






      • Muhammad Tamliikhaa Bin Khamsani.
        26 Feb 1991
        Facebook: Tamaiie Tam

♥ TagBoard